Toxický človek: Ako ho identifikovať a ako sa ho zbaviť?

Toxický človek: Ako ho identifikovať a ako sa ho zbaviť?
  • 10.10.2022
  • Michaela Kožáková

Počas svojho života sa stretávame s toxickými ľuďmi. Či už ide o pesimistického člena rodiny, priateľa, ktorý nerešpektuje váš čas, alebo manipulatívneho šéfa, tomu sa jednoducho nedá vyhnúť. Tieto typy jednotlivcov môžu mať negatívny vplyv na vaše zdravie a duševnú pohodu.

Aj keď odstránenie toxických ľudí z vášho života nie je vždy prechádzkou ružovým sadom, niekedy je to to najlepšie, čo môžete pre svoje zdravie urobiť. Možno vám nebude trvať dlho, kým prídete na to, ktorá osoba alebo ľudia vo vašom živote sú pre vás toxickí. Alebo si skôr myslíte, že tým ľuďom na vás skutočne záleží? Je dôležité vedieť rozoznať, kedy vám vzťah spôsobuje vážne problémy alebo negatívne ovplyvňuje váš život. Ako rozpoznať toxického človeka a ako sa s takýmto vzťahom vyrovnať?

Kto je toxický človek?

V zdravom priateľstve sa obaja priatelia vzájomne rešpektujú a podporujú. Vo vzťahu je prirodzený pocit dôvery, tolerancie a vo väčšine prípadoch sa obaja ľudia snažia byť chápajúci a nápomocní.

Toxickí ľudia sa však často prezentujú ako sebeckí a vyzývaví. Môžu byť agresívni alebo odmietaví, keď nedostanú to, čo chcú. Môžu byť od vás závislí, stále vám vyvolávať a neustále vyžadovať vašu pozornosť. Každý má svoje svoje slabé chvíľky, ale toxickí priatelia majú tendenciu pravidelne vyvolávať scény a spôsobovať problémy.

Ak sa neustále cítite nahnevaní, nerešpektovaní, vinní alebo pod tlakom, keď trávite čas s určitým človek, tak tieto pocity môžu byť kľúčovými indikátormi nezdravej dynamiky a falošného priateľa.

Mnohokrát sa toxickí ľudia vyrovnávajú so svojimi vlastnými traumami a stresom. Aby to dosiahli, konajú spôsobom, ktorý ich neprezentuje v najlepšom svetle a zvyčajne rozčuľuje ostatných. Toxicita u ľudí sa nepovažuje za duševnú poruchu. Ale existujú duševné problémy, ktoré spôsobujú, že niekto koná toxickým spôsobom.

Znaky toxického človeka

  • Máte pocit, že vás manipuluje a tlačí do niečoho, s čím nie ste stotožnený.
  • Pravidelne vás uráža, ponižuje a kritizuje.
  • V jeho prítomnosti máte zo seba neustále zlý pocit.
  • Často sa prezentuje ako bezmocný a robí zo seba obeť.
  • Nerešpektuje vaše hranice a limity.
  • Žiarli na vašich ostatných priateľov, dokonca je schopný ich aj urážať.
  • Cítite povinnosť byť jeho priateľom, máte pocit, že ste v pasci.
  • Ste donútený pred ním klamať, vyhovárať sa a skrývať.
  • Nepripadá vám ako váš priateľ, ale ako rival.

Neprehliadni: Aj neverbálna komunikácia je dôležitá. Ako ju používať na mužov?

Ako sa zbaviť toxického človeka?

Pri akejkoľvek diskusii o toxických ľuďoch je dôležité pochopiť, že nemôžete nikoho zmeniť, takže je najlepšie prestať sa snažiť. Toxickí ľudia a falošní priatelia nie sú motivovaní tým, čo je dobré pre nich alebo pre ich vzťah s vami. Sú motivovaní svojimi vlastnými zložitými problémami a potrebami. Keď sa vzdáte túžby zmeniť ich, je oveľa jednoduchšie ich nechať ísť. Ako sa vyrovnať s toxickým vzťahom?

Povedzte mu, ako sa cítite

Aj keď danej osobe nedlhujete žiadne vysvetlenie, nedržte v sebe všetky pocity a hnev. Ak máte chuť toxický vzťah ukončiť, jednoducho to povedzte. Neduste to v sebe a nečakajte na vhodnú príležitosť. Buďte však pripravený na reakciu vášho toxického priateľa. Akúkoľvek.

Vytvorte si odstup

Ak sa to dá, úplne sa odtrhnite od toxického človeka – prerušte s ním všetky kontakty. Ak nechcete ísť do tohto extrému, najmä ak ide o člena rodiny, skúste medzi vami vytvoriť určitý odstup. Možno by ste ho mohli prestať sledovať na sociálnych sieťach alebo sa s ním stretávajte len raz alebo dvakrát do roka, vtedy, keď je to nutné. Ak vás požiada, aby ste s ním strávili čas, povedzte mu, že máte iné plány

Nedajte sa nachytať

Toxickí ľudia vás dokážu svojimi trikmi ľahko vtiahnuť späť k sebe. Pravdepodobne vám budú skúšať volať s tým, že prežívajú krízu alebo majú obrovský problém a potrebujú vás. Pamätajte, že nie je vašou zodpovednosťou byť vždy ich ramenom, na ktorom sa môžu vyplakať. A ak sú skutočne v núdzi, nasmerujte ich iným smerom, napríklad k najbližším príbuzným.

Porozprávajte sa s niekým

Možno vaše toxické priateľstvo či vzťah trval dlhšie. Možno vám daná osoba určitým spôsobom bude chýbať. Obklopte sa pozitívnymi ľuďmi, porozprávajte sa s niekým. Strávte čas s tými, ktorí sú úprimní a skutočne vás podporujú.

Vplyv toxického vzťahu na zdravie

Vzťahová toxicita môže postupne prerásť do telesných zdravotných problémov, pretože všetky svoje emócie nechávate v sebe vrieť. Niektoré z fyzických vedľajších účinkov toxického vzťahu sú narušený spánok, nesprávne stravovanie, tráviace problémy, svalové napätie, únava/pocit neustáleho vyčerpania a problémy s imunitou.

Toxický vzťah má vplyv i na emocionálne zdravie. Ľudia môžu pociťovať úzkosť, emocionálne vyčerpanie, nízke sebavedomie, depresiu, bezmocnosť, strach a neistotu.

Pozri aj: Flirtovanie: Vedci odhalili, čo je kľúčom k úspechu!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní