Bolesť hlavy po sacharidovom jedle – prečo sa objavuje?

Bolesť hlavy po sacharidovom jedle – prečo sa objavuje?
  • 27.03.2022
  • Redakcia .

    • Zdieľaj:
  • 0

S výnimkou mäsa, rýb a niekoľkých typov morských živočíchov, takmer všetky potraviny majú určité množstvo sacharidov. Ak máte pocit, že vás bolieva hlava po príjme sacharidov, môže to byť zvesť o vysokej hladine cukru v krvi. Ďalšou možnosťou sú alergie. Napríklad, pokiaľ máte bezlepkovú diétu, práve potraviny bohaté na sacharidy môžu byť pre vás spúšťačom bolesti hlavy.

Je pravda, že bolesť hlavy spôsobuje aj dehydratácia, chudokrvnosť alebo iný zdravotný problém. Avšak, vždy je lepšie zistiť príčinu skôr, ako už bude neskoro.

Vysoká hladina cukru v krvi

Poháňacím palivom pre naše bunky je práve glukóza, ktorá je jedným z najmenších sacharidov. Ak ste zdravý jedinec, tak vaše telo si samo stabilizuje hladinu cukru v krvi. Avšak ak ste diabetik, viete, že hladina cukru v krvi by sa vám mohla až príliš zvýšiť po príjme jedla. Keď sa tak stane, vaše nervy v mozgu a očiach sa tiež budú cítiť  „vrtko“, a tak môže dôjsť k poškodeniu, čo vedie k bolesti hlavy. Ak je vaša hladina cukru v krvi privysoká, pravdepodobne aj vy sa budete cítiť dezorientovane, budete mať rozmazané videnie a budete príliš často močiť. 

Odporúčame: Najkrajšie zásnubné prstene celebrít: Inšpirujte sa nimi aj vy

príčiny bolesti hlavy

Zdroj: Shutterstock®

Alergia na potraviny

Po príjme sacharidov vás okrem bolesti hlavy môžu taktiež sprevádzať pleťové vyrážky, dýchacie ťažkosti, príležitostne aj problémy s prehĺtaním. Toto sú príznaky, ktoré by mohli byť signálom na silnú alergickú reakciu = okamžite vyhľadajte lekársku pomoc. Vzhľadom na to, že je veľmi náročné zúžiť potenciálne potraviny, ktoré spôsobujú vašu alergiu, je dobré robiť si záznam o skonzumovanom jedle. Napríklad, umelé sladidlá, ktoré obsahujú malé množstvo uhľohydrátov, dokážu u niektorých ľudí vyvolať práve už veľakrát spomínanú bolesť hlavy.

Cibuľa, mlieko, banány, orechy a arašidové maslo sú niektoré z ďalších bohato-sacharidových potravín, ktoré často spôsobujú alergické reakcie. Postupom času možno začnete vidieť aj sami, po ktorých potravinách vám začína táto nepríjemná bolesť. Potom môžete navštíviť alergológa a nechať sa vyšetriť na špecifické potravinové alergie.

Odporúčame: Vyskúšajte starostlivosť o pleť podľa modeliek. Výsledok stojí za to!

bezlepková strava

Zdroj: Shutterstock®

Celiakia/bezlepková diéta

Celiakia, ochorenie charakterizované v nestráviteľnosti lepku, má ako vedľajší účinok práve častú bolesť hlavy. Keď máte celiakiu, vaše telo nerozpozná lepok ako zdravú a bezpečnú látku, a tak váš imunitný systém prejde do režimu útoku. To spôsobí, že vaše telo ničí zdravé bunky v tráviacom trakte. Ak sa celiakia nediagnostikuje, môže spôsobiť dlhodobú podvýživu, pretože živiny nemôžu byť správne absorbované cez poškodené črevné steny. Ak prestanete jesť potraviny bohaté na lepok, postupne vás opustia aj hnačky, bolesti hlavy a podvýživa. 

Nízky príjem tekutín

Ak prijímate veľké množstvo potravín bohatých na sacharidy, a pritom máte slabý pitný režim, vaša bolesť hlavy je známkou dehydratácie. Ak ste dehydrovaní, máte pocit oslabnutia, pociťujete únavu a smäd. Muži by mali denne vypiť 3,7 litra tekutín, u žien sa odporúča 2,7 litra tekutín za deň. Všetky potraviny a jedlo potrebujú vodu na spracovanie a v prípade, že málo pijete, telo začne absorbovať vodu priamo z buniek, čo vedie k akútnej bolesti hlavy. 

Odporúčame: Rumanček – liečivá bylinka pre zdravú pokožku


    • Zdieľaj:
  • 0
Návrat hore
Autor článku

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Čo čítajú ostatní

RECEPT: Rubikova kocka s francúzskou trikolórou z Pečie celé Slovensko
RECEPTY

RECEPT: Rubikova kocka s francúzskou trikolórou z Pečie celé Slovensko

  • 0
  • 11.09.2022
RECEPT: Likérová bábovka s karamelom z Pečie celé Slovensko
RECEPTY

RECEPT: Likérová bábovka s karamelom z Pečie celé Slovensko

  • 0
  • 19.06.2022
RECEPT: Tartaletky s avokádovým krémom z Pečie celé Slovensko
RECEPTY

RECEPT: Tartaletky s avokádovým krémom z Pečie celé Slovensko

  • 0
  • 26.06.2022