Pomáha epsomská soľ pri chudnutí? Celebrity ju milujú!

Pomáha epsomská soľ pri chudnutí? Celebrity ju milujú!
  • 30.03.2022
  • Veronika Nemčeková

Stretli ste sa už s názvom hydrát síranu horečnatého? Pod týmto chemickým pomenovaním sa skrýva epsomská soľ, ktorú mnohí ospevujú pre jej blahodarné účinky na zdravie ako aj na zlepšenie kvality vlasov a pokožky.

Vedeli ste však, že táto minerálna zlúčenina dokáže pomôcť odbúrať nadbytočné kilogramy? Celebrity ako návrhárka Victoria Beckham či herečky Gwyneth Paltrow a Jennifer Aniston už odhalili tento trik a na epsomskú soľ nedajú dopustiť.

Čím je epsomská soľ výnimočná?

Zloženie epsomskej soli je odlišné od zloženia kuchynskej alebo morskej soli. Ide o zmes horčíka, síry, kyslíka a vody. Táto soľ pochádza z prameňa nachádzajúceho sa v anglickom Epsome v Surrey.

Nie je vhodná na použitie do jedál, najčastejšie sa preto pridáva do kúpeľa. Takýmto spôsobom dokáže telo najlepšie vstrebať a doplniť dôležité látky, predovšetkým horčík. Magnézium spolu so síranom pomáha odstraňovať z tela nahromadené toxíny.

Ako pomáha epsomská soľ pri redukcii telesnej hmotnosti?

Viaceré vedecké štúdie ukázali, že nedostatok horčíka v tele môže viesť k vysokému krvnému tlaku, problémom so srdcom ako aj k bolestiam chrbta a bolesti hlavy. Nízke hladiny sulfátu zapríčiňujú celkové vyčerpanie organizmu. Keď sa množstvo týchto minerálov v krvi zvýši, telo sa dostane do vyváženého stavu a môže vykonávať všetky funkcie správne.

Po kúpeli v epsomskej soli sa z tela vylúčia škodlivé toxíny. Pocítite príval energie a uvoľnenia. Je preto menej pravdepodobné, že by ste mali chuť na jedlo. Taktiež to znižuje šancu, že budete mať nutkanie zbytočne sa prejedať alebo inak povedané „zajedať stres“. Váš metabolizmus sa naštartuje, čo vedie k výraznému zníženiu hmotnosti.

Odporúčame: Ploché brucho za 3 dni! Skúste tento kompletný jedálniček.

kúpeľ

Zdroj: Shutterstock®

Ako si pripraviť kúpeľ z epsomskej soli na chudnutie?

Do vane napustenej teplou vodou sa odporúča pridať 400-500 gramov epsomskej soli. Pozor, neplatí pravidlo, čím viac soli nasypem, tým viac schudnem. Začať treba pozvoľne. Počas prvých dní pridávajte do kúpeľa jednu polievkovú lyžicu soli.

Postupne zvyšujte množstvo soli na dve šálky na kúpeľ, čo by malo zhruba predstavovať spomínaných 400-500 gramov soli. Vo vode zotrvajte najmenej 15 a maximálne 20 minút, aby telo malo dostatok času na absorbovanie látok. Po kúpeli nezabudnite na pitný režim, ideálne je doplniť tekutiny vo forme čistej vody či nesladeného čaju.

Zlepšovák pred soľným kúpeľom podľa Victorie Beckham

Speváčka, ktorá bola v skupine Spice Girls známa ako Posh Spice, má pred kúpeľom vlastný rituál. Než namočí telo do vody s epsomskou soľou, odporúča otvoriť póry pokožky pomocou špeciálnej jemnej kefky. Tou predchádza po celom tele, čím odstráni odumreté kožné bunky. Liečivé látky soli tak cez pokožku jednoduchšie preniknú do organizmu.

Kúru odporúča modelka vykonávať trikrát do týždňa, vďaka čomu sa zbavíte vyčnievajúceho bruška.

Pozri aj: Chudnutie pôstom – ani prerušovaný pôst nie je zárukou chudnutia

epsomská soľ levanduľa

Zdroj: Shutterstock®

Účinky epsomskej soli posilníte pridaním ďalších látok

  • Epsomská soľ a zázvor: Ak je hlavným dôvodom nárastu hmotnosti zvýšená tvorba toxínov, skúste do kúpeľa pridať okrem epsomskej soli aj zázvor. Ten otvorí póry tela a pomáha vylúčiť toxíny potením. Do teplej vody napustenej vo vani pridajte 2 šálky epsomskej soli a 2 až 3 polievkové lyžice mletého alebo nastrúhaného zázvoru.
  • Epsomská soľ a jedlá sóda: Sóda bikarbóna pomáha odstrániť odumreté kožné bunky a prebytočné toxíny. Dve šálky soli zmiešajte v teplej vode s rovnakým množstvom jedlej sódy. Počas kúpeľa je vhodné jemne trieť telo špongiou.
  • Epsomská soľ a jablčný ocot: Ocot je známy účinkami na zmiernenie stresu a bolesti kĺbov. Soľ a ocot zmiešajte v teplej vode v pomere 1:2.
  • Epsomská soľ a esenciálne oleje: Pridaním esenciálneho oleja zlepšíte účinky soľného kúpeľa. Pridať môžete 10 až 20 kvapiek esenciálneho oleja podľa vášho výberu, vhodné sú napríklad levanduľový alebo jojobový olej, ktoré prispejú k uvoľneniu tela.

Inšpirujte sa:  Univerzálna sóda bikarbóna: Poznáš tieto spôsoby jej využitia?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní