Mikrozelenina. Vypestujte si vitamíny na parapete

Zasaďte si na parapetu, namiesto muškátov a orchideí, mikrozeleninu. Vezmite nádobku, napríklad po šampiňónoch, spravte do nej dierky na odtok prebytočnej vody a pestovať môžete aj doma, aj v práci. Vypestujete si tak vlastnú nutričnú bombu, ktorou obohatíte akékoľvek jedlo od šalátov až po hamburger a praženicu. Prečo práve mikrozeleninu?

Klíčky či mikrozelenina?

Aký je medzi nimi rozdiel? Na začiatku žiadny. Obe sa pestujú zo živých semiačok rastliny, strukoviny alebo bylinky. Obe obsahujú koncentrované množstvá mikronutrientov, čiže vitamínov a stopových prvkov. Považujú sa za trendovú nutričnú špecialitku, ktorá nesmie chýbať v žiadnej lepšej reštaurácii. Tam sa ich podobnosť viac-menej končí. Hoci jednu, veľmi dôležitú a prospešnú, ešte majú. Obe si vieme vypestovať aj doma a obohatiť tak domácu kuchyňu nielen esteticky, ale aj o vzácne vitamíny. 

Klíčky...

  1. Klíčky pestujeme buď v nádobe určenej na klíčenie alebo v obyčajnej nádobe s vrchnákom, ktorá slúži na uskladnenie potravín.
  2. Na klíčenie volíme tmavú nádobu a tmavé miesto. 
  3. Klíčenie prebieha vo vode alebo vo výrazne vlhkom prostredí nádoby bez prístupu kyslíka.
  4. Klíčky môžu byť hotové ku priamej konzumácii už po 3 dňoch.
  5. Klíčky po vyklíčení skladujeme v chladničke a je potrebné ich skonzumovať do pár dní. 

...a mikrozelenina (microgreens)

  1. Mikrozeleninu pestujeme napríklad v plastovej nádobe zrecyklovanej od mäsa, v košíku od hrušiek alebo aj vo vlastnej potravinovej nádobe.
  2. Ak sa dá, zvoľte priepustnú nádobu alebo nádobu, do ktorej môžete spraviť dierky na odtečenie prebytočnej vody. Ak takú nemáte, polievajte menej alebo použite rozprašovač.
  3. Mikrozeleninu pestujeme v rašeline alebo v kokosovom mikrovlákne na svetlom mieste.
  4. Vhodná ku konzumácii je približne za týždeň, keď má cca 5 až 10 cm.
  5. Môžeme ich jesť postupne, nemusíme ich skladovať, len ich necháme v pôvodnom substráte na okne. Odstrihávame ich postupne, vydržia viac ako týždeň. 

Odporúčame: Hirudoterapia – liečba pijavicami: Kedy pomáha a kedy sa neodporúča?

mikrozelenina v kuchyni

Zdroj: Shutterstock®

Ako zasadiť mikrozeleninu?

Na sadenie mikrozeleniny sa nepoužíva bežná zemina, ako keď sadíte priesady, hoci sa to môže podobať. Používa sa rašelina alebo kokosové vlákno. Substrát, do ktorého má byť zrno zasadené musí spĺňať tieto kritériá: 

  • 100% prírodná pôda,
  • dobre priepustná pre vodu,
  • musí byť vzdušnej textúry,
  • nesmie byť kompaktná,
  • musí mať vynikajúcu schopnosť zadržiavať vlhkosť,
  • musí byť bez organických látok,
  • musí byť s neutrálnym pH.

Kým semená vyklíčia, nepotrebujú svetlo. Rovnako ako sme popísali pri procese klíčenia. Stačí im veľmi vlhké prostredie. Preto v tejto fáze substrát so semiačkami polievajte aj dvakrát denne. Po vyklíčení však budú potrebovať veľa svetla, preto ich treba umiestniť ideálne na parapetu okna. Keď budú mať málo svetla, stonky budú tenké a slabé. Vo fáze rastu samotnej rastlinky ich polievajte tak, aby bolo vlákno vždy vlhké.  

Kedy a ako jesť mikrozeleninu?

Rastlinka je pripravená na konzumáciu, keď dorastie do výšky cca 5 až 12 cm (v závislosti od typu rastliny). Vždy si pre istotu môžete preštudovať aj návod a pozrieť si obrázok na obale, ako má rastlina vyzerať. Konzumovať môžete lístočky spolu s celou stonkou až po substrát. Ak raz stonku odstrihnete, už z nej ďalšia rastlinka nevyrastie. Výnimkou je zelený hrášok, ktorý je schopný vyhnať ešte jednu stonku aj po odstrihnutí. Keď postupne odstrihnete všetky stonky zeleniny, kokosové vlákno, v ktorom bola zasadená, jednoducho vyhodíte do bioodpadu. Kokosové vlákno sa nemôže použiť viackrát!

Použitie mikrozeleniny nekladie žiadne obmedzenia. Ideálne je jesť ju surovú bez tepelnej úpravy, aby sa nestratili vzácne látky, ktoré obsahuje. Môžete ju použiť napríklad takto: 

  • jednoducho iba na ozdobenie polievky, rizota, krupota, cestovín alebo ju prihoďte aj na smotanu na langoši,
  • vmiešajte do zeleninových šalátov, cestovinových, kuskusových alebo cviklových šalátov,
  • vmiešajte do dresingov,
  • pridajte na steak alebo do hamburgerov,
  • posypte ňou omeletu,
  • vložte ju do desiatových rožkov pre deti,
  • použite ich do smoothies alebo na ozdobenie koktejlov.

Odporúčame: Beh s nadváhou: Ako začať, keď ste sa doposiaľ nehýbali?

   

mikrozelenina v jedle

Zdroj: Shutterstock®

Aké má mikrozelenina prínosy pre zdravie?

Mikrozelenina obsahuje vysokú koncentráciu vitamínov, enzýmov a živín. V porovnaní s dospelou rastlinou môže obsahovať až o 73 % viac prospešných látok. Obsahuje tiež množstvo antioxidantov a fytonutrientov. Považuje sa za tzv. funkčnú potravinu, čiže potravinu, ktorá je aktívna v prevencii chorôb a podporuje zdravie. Konzumácia rastlinných potravín všetkých druhov súvisí so zníženým rizikom výskytu metabolického syndrómu. Medzi tie patria najmä: obezita, cukrovka, ochorenia srdca a vysoký krvný tlak. Rastlinná potrava tiež podporuje zdravú pleť, zvýšenú energiu, nižšiu hmotnosť a dlhší život. 

Mikrozelenina pestovaná v substráte má vyššie hodnoty P, K, Mg, Mn, Zn, Fe, Ca, Na, a Cu ako zrelé rastliny. 

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE