Škandalózna HCG diéta: Je smrteľne účinná!

Škandalózna HCG diéta: Je smrteľne účinná!
  • 18.04.2022
  • Angelika Kutišová

Zdajú sa vám tie tri písmenká povedomé? Nie je to náhoda. S touto trojicou písmen sa stretávajú najmä ženy, ktoré riešia tému tehotenstva. Ide totiž o skratku hormónu – ľudský chorionický gonadotropín, Human Chorionic Gonadotropin. Je to hormón, ktorý sa vyskytuje v moči žien v rannom štádiu tehotenstva. Telo ho produkuje za účelom správneho vývoja plodu, hoci v medicíne sa využíva aj na iné účely. Ešte v minulom storočí sa začal tento hormón používať aj za účelom extrémne rýchleho chudnutia. Diéta HCG je však veľmi nebezpečná. Trochou cynizmu by sme mohli povedať, že je smrteľné účinná.  

V čom spočíva princíp HCG diéty?

Princípom každej diéty je kalorický deficit. V prípade HCG diéty ide o extrémne nízky kalorický príjem z nízkosacharidovej stravy, ktorý je doplnený dennými dávkami HCG hormónu. Netreba byť nutričným poradcom, aby sme vedeli, že keď na nejaký čas extrémne znížime svoj kalorický príjem, pravdepodobne schudneme. O tom, že je to drastický a nezdravý spôsob chudnutia, snáď nikto nepochybuje. Prečo sa k tomu aplikuje ešte aj tento hormón? Predpokladá sa, že na človeka bude pôsobiť rovnako, ako typické príznaky prvého trimestra v tehotenstve. A tými sú nechuť do jedla a zároveň zvýšený metabolizmus. Pri tejto diéte by vraj človek nemal cítiť vďaka hormónu ani hlad. Zároveň by táto látka mala spaľovať tuky a ochraňovať svaly. Výsledkom by malo byť krásne vyrysované telo. Nie je to ale tak. Mnohé štúdie skúmali vzťah medzi užívaním HCG a stratou hmotnosti. Je síce dokázané, že pri tejto diéte ľudia chudli, ale bolo to len kvôli kalorickému deficitu. Užívanie HCG nemá na stratu tuku žiadny vplyv.

Odporúčame aj: Vieš, ako vznikol prvý domáci tehotenský test? Vymyslela ho žena!

HCG diéta

Zdroj: Shutterstock®

3 fázy HCG diéty

Diéta má 3 fázy, z ktorých prvé dve sú skutočne extrémne:

  • 1. fáza: nasycovacia. V tejto fáze sa začína aplikovať hormón HCG a človek musí konzumovať veľa tučných a kalorických jedál. 
  • 2. fáza: chudnutie. Táto fáza trvá 4 až 6 týždňov a je pre ňu charakteristické extrémne stravovanie. Jedinec môže prijímať iba 500 kcal denne z nízkosacharidových jedál neobsahujúcich žiadny tuk. Počas celej druhej fázy sa aplikuje aj HCG hormón. 
  • 3. fáza: udržiavacia. Prvé 3 týždne platí ešte prísna diéta s obmedzením cukrov a tukov. Postupne sa navyšuje kalorický príjem a človek sa vracia k normálnej strave. V tejto fáze sa už neaplikuje HCG hormón. 

Niektoré zdroje hovoria, že cyklus chudnutia trvá dovtedy, kým jedinec neschudne 15 až 18 kg. To znamená, že druhá fáza môže trvať aj dlhšie. Hormón sa môže aplikovať maximálne 40 dní. Po 6 dňoch vynechania hormónu sa však môže nasadiť nový cyklus diéty. Hormón sa môže podávať injekčne alebo liekmi, či kvapkami pod jazyk. Aplikuje sa niekoľkokrát denne. 

Len pre porovnanie: priemerný kalorický príjem dospelej ženy v období chudnutia je okolo 1700 kcal, pričom 1300 – 1500 kcal sa už považuje za veľmi striktnú diétu. Našťastie, lekári túto diétu dnes už odsudzujú a v mnohých krajinách sa považuje za ilegálnu!

Čo sľubuje táto diéta?

Za výhody tejto diéty sa považujú:

  • až 0,5 kg úbytok hmotnosti denne,
  • redukcia v problémových partiách,
  • ak sa budete po diéte riadiť stanovenými pravidlami, zachováte si svoju novú hmotnosť.

Nevýhody HCG diéty

  • radikálne obmedzenie príjmu energie,
  • príznaky podobné ako v tehotenstve, čiže nevoľnosť, zadržovanie vody, opuchy končatín, citlivosť,
  • ide o výrazný zásah do hormonálnej rovnováhy tela.

Nízky príjem energie, pričom priemerný bazálny metabolizmus dospelej ženy je cca 1 400 kcal a aplikovanie hormónu HCG je život ohrozujúca kombinácia. 

Pozri aj: Ako si nepohnevať ľudí okolo seba? Zbavte sa týchto zlozvykov!

HCG diet

Zdroj: Shutterstock®

Kto vymyslel túto diétu?

Takéto rýchle riešenia, bleskové chudnutia a skratky sú vždy lákavé. Je to extrémna diéta a radíme ju neskúšať. Namiesto toho sa snažme o racionálnu vyváženú stravu bez extrémov, a ak chcete vyskúšať efektívnu diétu, vyskúšajte napríklad Intermittent fasting alebo prerušovaný pôst. 

HCG diétu vymyslel Irich McCarthy, ktorý aplikoval svojim pacientom HCG hormón injekciou naplnenou močom tehotných žien. Je známy príbeh hollywoodskeho speváka z 50-tych rokov minulého storočia, Maria Lanzu, ktorý si vraj dlhodobo nechával aplikovať HCG hormón, pretože neustále bojoval so svojou hmotnosťou. Posledné dva roky pred svojou smrťou aplikoval HCG každý deň. Zomrel ako 38-ročný.  


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní