S.O.S záchrana pre slnkom spálené pery: TOTO vám uľaví a pery zároveň ošetrí

S.O.S záchrana pre slnkom spálené pery: TOTO vám uľaví a pery zároveň ošetrí

Leto sa blíži a tak našim najvernejším spoločníkom bude opaľovací krém. Ochranný krém s obsahom SPF by sme síce mali používať celoročne, no počas leta na 100 %. Ak ešte nemáte opaľovacie krémy v zásobe, mali by ste navštíviť drogériu alebo lekáreň a nejaké si do zásoby nakúpiť.

Opaľovacie krémy na pokožku sú samozrejmosťou. Aplikujú sa na celé telo, no na pery sa akosi zabúda. Ak ste už niekedy mali pocit, že vaše pery boli po pobyte na slnku vysušené a bolestivé na dotyk, tak ste možno mali dočinenia so spálenými perami.

Málokto si uvedomuje, že je to skutočne možné. Každý automatický predpokladá, že popraskané pery počas leta sú príčinou dehydratácie, no opak je pravdou. V skutočnosti sú naše pery náchylné na spálenie. Pery sú totižto citlivejšie, nakoľko pokožka na nich je tenká a neobsahuje mazové žľazy, ktoré by ju premasťovali.

Ako teda rozoznať problém so spálenými perami a ako ich liečiť? Čo poskytne perám úľavu od bolesti, vysušenia a teda spálenia? Vieme, ako spáleniu pier počas leta predísť.

Pozri aj: Kávové filtre - poznáte týchto 10 spôsobov, ako ich využiť v domácnosti okrem prípravy kávy?

Príznaky slnkom spálených pier

Podľa odborníkov nie je jednoduché zistiť, či má človek pery spálené od slnka. Totižto príznaky slnkom spálených pier sú podobné ako pri obyčajnom popraskaní v dôsledku ich vysušenia. Avšak platí, že ak ste celý deň strávili na slnku a večer alebo nasledujúci deň sú suché a máte pocit horúčavy na perách (pálenie pier), môže ísť o spálenie od slnka.

Príznakmi spálených pier sú aj olupujúca sa pokožka, pľuzgiere na perách (na celých perách, nie na jednom mieste ako pri herpese!). Pľuzgiere môžu byť biele a naplnené čírou tekutinou. Rozhodne ich nikdy neprepichujte, neškriabte ani nič podobné. Mohli by ste si na pery zaniesť infekciu a spôsobiť tak ďalšie komplikácie.

Silné spálenie pier môže spôsobiť popraskanie pier do krvi, ktoré môže byť dokonca aj bolestivé.

Ako upokojiť slnkom spálené pery

Podľa dostupných údajov je bolesť slnkom spálených pier najnepríjemnejšia 6 až 48 hodín po ich spálení. Avšak, ak podniknete kroky, vďaka ktorým perám uľavíte, najneskôr do 3 dní by ste mali pocítiť úľavu. Základom je, samozrejme, vnútorná i vonkajšia hydratácia.

  • Studené obklady – pre zmiernenie bolesti pier sa odporúča na nich aplikovať studený obklad. Jednoducho zabaľte do uteráka kocku ľadu alebo mrazenú zeleninu a priložte na pery. Obklad si na perách ponechajte kým vám to bude príjemné.
  • Vazelína – ak máte poruke vazelínu, tak ju naneste na pery. Tá im poskytne hydratáciu a uľaví v prípade, že sú popraskané.
  • Protizápalové lieky (NSAID) – napríklad taký aspirín pomôže znížiť zápal i bolesť. Môžete ho užívať orálne, alebo podrviť, zmiešať s troškou mandľového oleja a naniesť na pery.
  • Gél z Aloe vera – gél tejto rastliny je liečivý. Aplikujte ho priamo na pery a nechajte pôsobiť. Voliť môžete gél z práve odtrhnutého listu Aloe vera alebo zvoľte výrobok z lekárne, poprípade gél obsiahnutý v kréme. Odporúčanie – vložte gél do chladničky a až tak ho naneste na pery.

UPOZORNENIE: Ak sú vaše pery spálené od slnka, doprajte im oddych a zbytočne ich nezaťažujte. To znamená, že by ste na ne nemali nanášať žiadne rúže na pery alebo lesk na pery. Nechajte perám dostatok času, aby sa zahojili. Rúž či iný produkt na pery môže spôsobiť ich väčšie podráždenie.

Zaujme ťa aj: Rita Ora a jej starostlivosť o pleť: Čo je kľúčom k jej mladistvému vzhľadu?

Babské rady na spálené pery

Ako zabrániť spáleniu pier počas leta?

Dôležitá je, samozrejme, prevencia. Je lepšie problémom predchádzať, ako ich hasiť. Je dôležité si uvedomiť, že UV žiarenie je často príčinou rakoviny kože, ktorá, áno, môže postihnúť aj pery.

Najlepšie je teda chrániť svoje pery počas celého pobytu na slnku. Keď už aplikujete opaľovací krém na pokožku, nemali by ste vynechať ani pery. Nepotrebujete teda žiaden špeciálny prípravok na to, aby ste pery ochránili. Naneste na ne opaľovací krém, ktorý používate na ochranu tváre.

Poprípade môžete voliť balzam na pery s obsahom SPF. Najlepšie sú tie prípravky, ktoré obsahujú aspoň SPF 15, ideálne však ochranných faktor SPF 50. Balzam alebo opaľovací krém nanášajte na pery každé dve hodiny alebo aj skôr, keď sa spotíte alebo po kúpaní.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní