Emocionálna nevera: Prečo bolí viac ako fyzická a čo vám napovie, že váš partner má v hlave inú?

Emocionálna nevera: Prečo bolí viac ako fyzická a čo vám napovie, že váš partner má v hlave inú?
  • 13.02.2023
  • Michaela Kožáková

V dnešnej dobe je nevera často skloňovaným výrazom. Mnoho žien, ale i mužov bojuje s tým, ako odhaliť neveru svojho partnera alebo ako sa vyrovnať s neverou. Pri menšom podozrení ihneď hľadáme znaky, ktoré by nám prezradili, že nás partner podvádza. Snažíme sa identifikovať správanie muža po nevere, všímame si i tie najmenšie detaily a zmeny na svojej žene. Dlhodobá nevera alebo aj tá, ktorá trvala jednu noc, dokáže poriadne naštrbiť aj ten najpevnejší vzťah.

Nevera vo vzťahu však nemusí byť len tá fyzická, ktorá sa odohráva v posteli. Poznáme to asi všetci – veď je to len kamarátka, veď je to len kolega. Emocionálna nevera sa totižto bežne maskuje za úprimné kamarátstvo. A tá niekedy bolí viac, ako keď partner vyvedie jednorazovú hlúposť.

Ako spoznať, že váš partner je emocionálne neverný? Kde a ako vlastne vzniká emocionálna nevera?

Neprehliadni: Pravda odhalená! Toto muži na ženách považujú za atraktívne

Čo je to emocionálna nevera?

Tento typ nevery nie je vôbec spojený so sexuálnym kontaktom. Partner však zrazu prenáša priateľstvo, porozumenie a dôveru, ktorá by mala byť vo vzťahu, niekam inam. Pod emocionálnou neverou možno rozumieť situáciu, kedy osoba rozvíja priateľské pocity voči inej osobe, ktoré sa ľahko dokážu zmeniť na romantický či sexuálny vzťah.

Kamarátka, kolegyňa z práce, či známa – váš partner s nimi trávi mnoho času a hoci nedôjde k sexu, ten čas by ste si predsa zaslúžili vy, ako jeho partnerka. Váš partner zdieľa s danou osobou svoje radosti, každodenné starosti, pocity a vy prídete na to, že vlastne o svojom partnerovi nič neviete. Veľkou hrozbou je internet a sociálne siete, na ktorých dnes človek môže poľahky nájsť svoju „spriaznenú dušu" alebo tajomnú neznámu, s ktorou si dokáže hodiny vypisovať.

Citová nevera je nebezpečná pre vzťah, pretože vedome prekračuje hranice priateľstva a môže človeka zviesť na inú cestu. 

Jednoducho povedanépri emocionálnej nevere ostáva telo partnera vaše, ale myšlienky a duša sú pri inej osobe. Sex sa náhle mení na fyzické pohyby a uspokojenie, už nejde o žiadne milovanie.

Aké sú príčiny vzniku emocionálnej nevery?

Emocionálna nevera sa rodí najmä z nedostatku pozornosti jedného voči druhému. Únava z práce, stres a napätie nám nedovoľujú rozviť doma reálne emocionálne spojenie, príjemnú konverzáciu či intímne chvíle. Človek potom podvedome túži po vypočutí a porozumení niekde inde. 

Vedeli ste, že viac ako 60 percent emocionálnych afér sa začína na pracovisku s niekým, koho dobre poznáte?

Mobilné telefóny, smartfóny tiež predstavujú veľmi ľahkú cestu k emocionálnej nevere. Priznajte sa, koľkokrát ste v návale hnevu po hádke s partnerom poslali správu svojej kolegyni alebo kamarátovi? Alebo napísali len tak pár príjemných, „nevinných" slov pred spaním?

Rozdiel medzi priateľstvom a emočnou neverou

Platonické, úprimné priateľstvo medzi mužom a ženou sa môže rozvinúť v emočnú aféru vtedy, keď so zverovaním dôverných informácií jeden z partnerov prekročí hranice a zdieľa so svojim priateľom, kolegyňou viac než so svojím partnerom. Jedným z rozdielov medzi platonickým priateľstvom a emočnou neverou je, že nikto nemá potrebu tajiť priateľstvo, aféru však áno. Ďalším rozdielom je, že ľudia, pri ktorých sa rozvíja emočná aféra, sa vzájomne priťahujú. 

Pozri aj: Zažívate breadcrumbing? 5 znakov a 5 tipov ako sa voči nemu brániť!

Ako zistiť, že partner je emocionálne neverný?

  • Váš partner nemá záujem o zdieľanie svojich pocitov ani spoločných intímnych chvíľ a odmieta s vami tráviť čas. Cítite, že sa medzi vami vytvára vzdialenosť.
  • Zrazu vášmu partnerovi začalo na vás vadiť množstvo nedostatkov a zlozvykov.
  • Čoraz častejšie sa váš partner obracia so svojimi starosťami a radosťami na priateľa/priateľku.
  • Na vaše výčitky a podozrievanie voči tretej osobe argumentuje frázou: „Veď sme iba kolegovia, kamaráti.“
  • Váš partner trávi viac času pri práci alebo v práci. Práca je totižto veľmi dobrá zámienka na to, aby s vami trávil menej času.
  • Náhla zmena vzhľadu – športovanie, zvýšenie záujmu o šatník, strata hmotnosti, u žien zmena účesu, farby vlasov, vizáže.
  • Váš partner si začína vymýšľať výhovorky, aby sa dostal preč z domu, ďalej od vás.

Ako napraviť vzťah po emočnej nevere?

V prvom rade si musíte ujasniť, či svoj vzťah chcete zachrániť. Ak áno, tak by ste mali vy alebo váš partner, ukončiť svoju aféru. Je ťažké prestať sa stýkať s človekom, s ktorým ste si vybudovali pevné puto a priateľstvo, najmä vtedy, ak sa s ním denno-denne stretávate v práci.

Úprimnosť je dôležitá pre vzťah a mala by byť prvým krokom pri náprave vášho vzťahu, preto svojmu partnerovi o vašej afére povedzte. Ak ste obeťou emočnej nevery vy, nekričte, nehádajte sa, doprajte si čas, ukľudnite sa a prehovorte si s partnerom až vtedy, keď budete mať čistú hlavu. 

Romantický vzťah bez priateľstva nie je plnohodnotným. Rozvíjajte preto svoje priateľstvo, nezameriavajte sa iba na tú romantickú časť vášho vzťahu alebo chod domácnosti. Venujte sa spoločne rôznym aktivitám, strávte spolu príjemný čas, rozprávajte sa.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní