Peniaze ako zabijak vzťahu: Ako riešiť finančné nezhody?

Peniaze môžu predstavovať značný problém vo vzťahu. Práve financie vnášajú do spolunažívania napätie, stres a nezhody. 

Hádky o peniazoch brzdia a trápia mnohé manželstvá. Približne tretina párov žijúcich v spoločnej domácnosti uvádza, že peniaze sú častým zdrojom konfliktov v ich vzťahoch. Každý piaty manželský pár sa háda pre peniaze, mnohokrát kvôli ich nedostatku alebo postoju k nim. Problémy s peniazmi a rozpočtom sú podľa Inštitútu pre výskum finančnej rozvodovosti dôvodom na rozpad až 22 % všetkých vzťahov. 

Aké sú najbežnejšie finančné problémy vo vzťahoch? Čo ich ovplyvňuje a ako sa s nimi popasovať?

Pozri aj: Vzťah a tolerancia: Je správne pomenovať to, čo nechceme tolerovať?

Peniaze vo vzťahu

Zdroj: Depositphotos

Čo je moje, tvoje, naše

Mnohé mamy poučili svoje dcéry o nepísanom pravidle: muž má zložiť žene celú výplatu a ona tiež, a potom z toho majú spoločne hospodáriť. Mužom sa však určite nepáči, keď si musia pýtať od ženy každý cent na pivo. Žena tiež nie je spokojná, keď si chce kúpiť niečo pre seba bez mužovho súhlasu. 

Na druhej strane ani chaos v peniazoch nie je veľmi dobrým riešením. Konflikty môžu vzniknúť aj vtedy, ak nemáte medzi sebou jasnú dohodu o tom, kto bude čo platiť a v akej miere sa budete podieľať na účtoch.

Podľa odborníkov na vzťahy je najvhodnejšie vytvoriť si spoločný účet, na ktorý obaja vždy po každej výplate vložia dohodnutú čiastku. Z tohto účtu sa platia výhradne náklady spojené s bývaním a spoločné nákupy. Tiež je dôležité, aby časť financií, ktoré zarobíte mal každý pre vlastné účely, napríklad na svoje koníčky, posedenia s priateľmi, darčeky pre seba. 

Mať zase všetky financie na spoločnom účte je veľmi rýchlou cestou k zániku vzťahu, pretože vždy vo vzťahu je jeden viac márnotratný a tým pádom míňa peniaze zo spoločného.

Osobnosť

Pri rozhodovaní, sporení, míňaní a v diskusiách o peniazoch svoju úlohu hrá i osobnosť partnerov. Niektorí ľudia sporenie považujú za prirodzené a môžu byť vnímaní ako „laciní" a tí, ktorí neradi riskujú. Iní zase radi míňajú a majú radosť z nakupovania.

Zopár jedincov si bezhlavo požičiava a hromadí svoje dlhy, ale nájdu sa aj takí, ktorí myslia na budúcnosť a rozumne investujú. Bez ohľadu na to, do ktorej skupiny patríte, by ste si mali prípadné nezhody vykomunikovať a dohodnúť sa na určitých pravidlách.

Neprehliadni: 6 situácií, ktorými svoju novú známosť určite vydesíte

Financie vo vzťahu

Zdroj: Depositphotos

Presilová hra

Vo vzťahu sa môžu vyskytnúť nasledovné scenáre, ktoré úzko súvisia s financiami:

  • jeden partner má platenú prácu a druhý nie,
  • jeden z partnerov je nezamestnaný,
  • jeden z manželov zarába podstatne viac ako druhý,
  • jeden partner pochádza z rodiny, ktorá má peniaze a druhý nie,
  • jeden z partnerov nepracuje a stará sa o deti.

Keď je vo vzťahu prítomná jedna alebo viacero z týchto situácií, tak ten, kto zarába peniaze (alebo ten, kto zarába viac alebo má najviac peňazí), chce často diktovať páru výdavkové priority. Aj keď za touto myšlienkou môže byť nejaké opodstatnenie, stále je dôležité, aby obaja partneri spolupracovali ako tím. Majte na pamäti, že hoci spoločný účet ponúka väčšiu transparentnosť a prístup, sám osebe nie je riešením nevyváženej dynamiky moci a peňazí v manželstve.

Ako riešiť problémy ohľadom peňazí?

Na to, ako zvládnuť manželské či vzťahové problémy a nezhody týkajúce sa financií máme jednoznačnú odpoveď: komunikácia, úprimnosť a dôvera. Možno sa to ľahko povie, ale nebojte sa s partnerom porozprávať o svojich obavách, predstavách, cieľoch a očakávaniach ohľadom peňazí. Rozhovory o peniazoch pre niektorých patria medzi stresujúce, treba ich však naplánovať a nevyhýbať sa im. 

Obaja partneri by sa mali naučiť byť empatickí, tolerantní a vzdať sa akejkoľvek záľuby v kontrole v oblasti financií.  

Pred tým, ako vzťah začne byť vážny, partneri by si mal ujasniť akékoľvek míňanie alebo finančné návyky, o ktorých by mal ten druhý vedieť alebo akékoľvek osobné či rodinné problémy, ktoré by mohli ovplyvniť budúce výdavky. Páry by sa tiež mali porozprávať o tom, ako s dlhmi, ktoré jeden z nich má, plánujú naložiť. Vo vzťahu by nemali existovať žiadne tajomstvá ohľadom peňazí.

Predísť finančnému stresu vo vzťahu môžete tým, že si vybudujete rezervu na „horšie časy“, či na nevyhnutné nepredvídateľné výdavky. Tá by mala byť minimálne vo výške 3 až 6 mesačných platov. Mala by pokryť nielen aktuálnu potrebu kúpiť nový sporák, či opraviť pokazený záchod, ale taktiež vykryť výpadok príjmu počas dlhodobej PN-ky či straty zamestnania.

Plánujte, snívajte, investujte, šetrite, míňajte, spravujte rodinný rozpočet – a to všetko spoločne. Takto sa vám nestane, že peniaze budú príčinou rozporov a konfliktov vo vzťahu, či dokonca dôvodom k jeho ukončeniu. 

0 komentárov

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE