Vzťah na diaľku: Ako ho zvládnuť a ako ho rozvíjať tým správnym smerom?

V dnešnej modernej dobe plnej technologických výdobytkov s textovými správami a videohovormi sa zdá, že udržiavať vzťah na diaľku je jednoduchšie ako kedykoľvek predtým. Komunikácia prostredníctvom sociálnych sietí nás udržuje vo vzájomnom spojení či už nakupujeme, pracujeme alebo pozeráme film.

Technológie však vo vzťahu na diaľku nedokážu vykompenzovať to, čo zažívajú ľudia v klasickom vzťahu. Mnohé vzťahy na diaľku sú emocionálne náročné práve kvôli nedostatku pravidelnej fyzickej blízkosti.

Ľudia si často myslia, že vzťahy na diaľku nikdy nebudú fungovať. Mnohokrát nenachádzame podporu v rodine, ani u priateľov či kolegov. Avšak, vzdialenosť robí tie najbežnejšie veci tými najvzácnejšími. Byť schopný držať toho druhého za ruku, jesť spolu pri jednom stole, cítiť vzájomné dotyky, ísť spolu na prechádzku – tieto samozrejmé každodenné maličkosti môžu zrazu znamenať oveľa viac. Mať vzťah na diaľku nie je vôbec jednoduché. Ako si ho udržať a ako ho zvládnuť? A ako sa vysporiadať s odlúčením? 

Neprehliadni: Na rande s niekým, kto nie je váš typ? 5 dôvodov prečo to skúsiť!

Vzťah

Zdroj: Depositphotos

Vyhnite sa nadmernej komunikácii

Či už ste sa s niekým zoznámili prostredníctvom sociálnych sieti alebo váš partner musel na nejaký čas odísť kvôli práci, pamätajte, že naozaj nemusíte komunikovať 12 hodín denne na to, aby ste si udržali vzťah. Mnoho párov si myslí, že musia kompenzovať vzdialenosť tým, že sú v spojení každú voľnú chvíľu. 

Takáto frekvencia komunikácie dokonca môže veci len zhoršiť. Môže sa stať, že vás čoskoro omrzí takýto vzťah, stratíte záujem a budete mať pocit, že váš partner začína byť majetnícky a chcel by vás mať len pre seba. Niekedy je menej viac a práve spoločné chvíle, ktoré strávite volaním či videohovorom nestratia na jedinečnosti a vzácnosti. 

Nezabúdajte na svoju nezávislosť

Ak prežívate vzťah na diaľku, často môžete mať pocit, že časť z vás chýba. Napriek tomu, že váš partner je na míle ďaleko, snažte sa držať krok so svojimi zvyčajnými rutinami. Zamestnajte sa bežnými aktivitami, ktoré sú súčasťou vášho každodenného života – pomôže vám to zmierniť pocity osamelosti.

Ak svojho partnera často nevidíte, pretože sa nenachádzate v jednom meste alebo štáte, prirodzene, hovoríte s ním častejšie. Ale pocit viazanosti k telefónu alebo počítaču môže viesť k smútku alebo dokonca k odporu, ak s vami partner nemôže hovoriť vtedy, keď vy chcete. Takýmto spôsobom prídete aj o čas strávený s ostatnými blízkymi. Aj keď má váš partner počas dňa čas sa s vami neustále rozprávať, nezabúdajte na to, že je dobré stráviť chvíle i sami alebo s priateľmi a rodinou.

Stanovte si pravidlá a spoločný cieľ

Počas vzťahu na diaľku musíte mať obaja jasno v tom, čo od seba očakávate. Stanovte si základné pravidlá, aby nikto z vás nerobil veci, ktoré by druhú stranu mohli zaskočiť. Vyjasnite si, ako to vlastne s vami je. Je v poriadku, aby ten druhý chodil na rande? Je váš vzťah len chvíľkovým rozptýlením? Alebo je to vážne?

Je dôležité dohodnúť sa i na spoločnom cieli. Plánujete sa vídať len raz za pár mesiacov? Kto sa presťahuje ku komu, ak sa rozhodnete spolu žiť? Je lepšie sa o všetkých veciach otvorene porozprávať. 

 

Pravidelnosť

Pozdravte sa každý deň, keď vstanete a zaželajte si dobrú noc predtým, ako pôjdete spať. Informujte svojho partnera o vašom každodennom živote a jeho dianí, aj napriek tomu, že sa vám niektoré veci môžu zdať všedné a bezvýznamné.

Buďte trochu kreatívni a pošlite si z času na čas vtipné obrázky, krátke videá či zvukové správy. Takýmto spôsobom sa váš partner bude cítiť milovaný a bude vedieť, že na neho neustále myslíte. 

Pozri aj: 6 situácií, ktorými svoju novú známosť určite vydesíte

Návštevy

Zdroj: Depositphotos

Navštevujte sa čo najčastejšie

Navštevujte sa tak často, ako len môžete – nielen, že vás to zblíži, ale tiež budete môcť zažívať to, čo prirodzene patrí ku každému vzťahu. Vaše momenty však budete prežívať omnoho intenzívnejšie ako „normálne páry" a naplno si užijete každú spoločnú chvíľu. Spomienky na vaše spoločné stretnutia vám dodajú silu a energiu, ktorú potrebujete, aby ste mohli žiť ďalej ďaleko od seba. 

Snívajte spoločne

Majte spoločné plány, premýšľajte do budúcnosti. Snívajte a pracujte na svojich snoch. Ak sa skutočne máte radi a myslíte to obaja vážne, tak vzťah na diaľku predsa nebude trvať donekonečna. Nastane deň, keď sa usadíte a budete žiť spolu, jeden po boku toho druhého. Práve vytváranie plánov dodáva vášmu vzťahu vážnosť a vy tak máte ešte väčšiu chuť na ňom pracovať a rozvíjať ho. 

 

Buďte pozitívni

Do vzťahu na diaľku musíte neustále vlievať pozitívnu energiu, aby ste ho udržali pri živote. Áno, čakanie môže byť bolestivé a niekedy sa môžete cítiť osamelo, ale musíte si pripomínať, že na konci tejto cesty vás čaká vytúžený cieľ.

Jeden dobrý trik, ako zostať pozitívni, je byť neustále vďační. Buďte vďační za to, že máte niekoho, koho môžete milovať a niekoho, kto vás tiež miluje. Buďte vďační za maličkosti, ako je vlastnoručne napísaný list, ktorý ste si našli v poštovej schránke. Buďte navzájom vďační za svoje zdravie a bezpečnosť.

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE