Odhaľte spolu s nami návyky, ktoré ničia vaše nechty!

Naše nechty môžu o nás povedať veľa vecí. Prvým faktorom, na ktorý sa obvykle ľudia pozerajú, je dĺžka a tvar nechtov. Kratšie nechty signalizujú upravený a starostlivo udržiavaný vzhľad, zatiaľ čo dlhšie nechty môžu pôsobiť elegantnejšie a sofistikovanejšie.

Tvar nechtov môže tiež nepriamo odrážať osobnosť – rovné a štvorcové nechty môžu odkazovať na pragmatickú povahu, zatiaľ čo ostré či špicaté nechty môžu naznačovať veľmi výrazný a osobitý štýl svojej nositeľky.

Okrem toho, farba a stav nechtov môže v takej istej miere odrážať náš zdravotný stav a starostlivosť o seba samých. Napríklad, škaredo sfarbené nechty, biele škvrny na nechtoch či žltnutie nechtov môže byť príznakom nedostatku živín alebo infekcie. Nechty, ktoré sú príliš krehké alebo rozštiepené, môžu naznačovať, že si náš organizmus potrebuje doplniť dôležité vitamíny alebo minerály - toto sú teda niektoré z príčin tenkých nechtov.

Nechty môžu tiež odrážať náš štýl a vkus. Napríklad, nechty zdobené farebnými vzormi alebo ozdobnými prvkami naznačujú náš záujem o módu a estetiku.

Zlé návyky spôsobujú nielen lámavosť nechtov, ale aj tenké nechty - prečo tomu treba predchádzať?

Predchádzať zlým návykom ničenia nechtov je dôležité z niekoľkých dôvodov, ako napríklad:

  • Vzhľad a sebavedomie - zlomené, polámané, ohryzené a poškodené nechty môžu vyzerať neupraveno a neesteticky. Keď sa staráme o naše nechty a udržujeme ich pekné a zdravé, cítime sa dobre a sebavedomo.
  • Zdravie nechtov - zlý návyk ničenia nechtov môže spôsobiť deformáciu a oslabenie nechtov a privedie k zvýšenému riziku infekcií. Zdravé nechty dokážu odolávať rôznym škodlivým faktorom a sú menej náchylné k zdravotným problémom.
  • Ochrana prstov a nechtov - zdravé a pevné nechty chránia rovnako naše prsty. Silné a dobre udržiavané nechty nám môžu pomôcť vyhnúť sa nepríjemným situáciám i zraneniam. Preto by ste použitie nechtov napríklad na otváranie vecí mali eliminovať.
  • Štýl a móda - mnohí ľudia si užívajú starostlivosť o svoje nechty, ich zdobenie a pravidelne chodia napríklad na manikúru.

Predchádzanie zlému návyku ničenia nechtov si vyžaduje disciplínu, trpezlivosť a sebakontrolu, ale prináša dlhodobé výhody v podobe zdravých, pekných a silných nechtov.

Lámanie nechtov

Lámavosť nechtov môže byť spôsobená niekoľkými faktormi:

  • Suché nechty - nedostatok dostatočnej hydratácie nechtov môže spôsobiť, že sa stanú suchými a krehkými, čo vedie k ich lámavosti.
  • Nedostatok živín - nechty potrebujú dostatok živín, ako napríklad biotín, vitamíny A, C a E, vápnik a železo, aby boli silné a zdravé. Nedostatok týchto živín môže spôsobiť, že sa nechty lámu.
  • Používanie až príliš agresívnych čistiacich prostriedkov - kontakt s prílišným množstvom agresívnych chemikálií, ako napríklad acetón alebo silné čistiace prostriedky, môže oslabiť štruktúru nechtov a spôsobiť ich lámavosť.
  • Mechanické poškodenie - nedbanlivé používanie nechtov na otváranie predmetov, škrabanie alebo iné drsné manipulácie s nechtami môže spôsobiť ich lámavosť.
  • Zdravotné problémy - niektoré zdravotné stavy, ako napríklad anémia, psoriáza alebo nedostatočná cirkulácia krvi, môžu mať vplyv na kvalitu nechtov a spôsobiť ich lámavosť.

Ak sa často stretávate s lámavosťou nechtov a nevidíte žiadne zlepšenie po zmenách životného štýlu, je vhodné poradiť sa s dermatológom alebo odborníkom na nechty, ktorý vám môže pomôcť určiť príčinu a navrhnúť vhodné riešenia.

Hryzenie nechtov

Hryzenie nechtov má viacero negatívnych vplyvov na naše nechty. Môže sa zdať, že hryzanie nechtov je nevinným zvykom, ale má negatívne dôsledky pre naše nechty a aj pre celkové zdravie rúk:

  • Poškodenie nechtov - hryzenie nechtov môže spôsobiť deformácie a zvýšenie rizika infekcií. Nechty sa môžu rozšíriť a zlomiť.
  • Infekcie - keď sa nechty poškodia hryzaním, môže sa do rán, ktoré nechty spôsobia, dostať špina, baktérie, huby a iné patogény. To môže viesť k infekciám, ktoré sú bolestivé a vyžadujú si lekársku pomoc.
  • Bolesť a podráždenie okolia nechtov - hryzanie nechtov môže podráždiť a poškodiť pokožku okolo nechtov, čoho výsledkov je oslabená kožička. To môže spôsobiť bolesť, začervenanie, opuch a dokonca aj vznik infekcií.
  • Nedostatok živín - keď si hryziete nechty, môžete odstraňovať túto vrchnú vrstvu kože, čo môže viesť k nedostatku živín.
  • Zväčšené riziko chorôb -  hryzenie nechtov je spôsobené stresom alebo úzkosťou. To môže mať negatívny vplyv na našu postoj a celkové zdravie. Okrem toho, keď hryziete nechty, ich rany môžu poskytovať útočisko pre baktérie a infekcie, čo zvyšuje riziko ochorení.

Preto je dôležité sa snažiť prestať so zvykom hryzenia nechtov a nájsť náhradné spôsoby, ako sa vysporiadať so stresom a úzkosťou.

Neprehliadnite: Účinky muškátov na krásu: Zázračný elixír mladosti!

zničené nechty

Zdroj: Depositphotos

Lakovanie nechtov

Lakovanie nechtov má rôzny vplyv na nechty, a to v závislosti od viacerých faktorov. Tu sú niektoré z hlavných vplyvov, ktoré môže mať lakovanie nechtov:

  • Ochrana - lak na nechty poskytuje ochranu pred vonkajšími faktormi, ako je vlhkosť či poškriabanie. To môže pomôcť chrániť nechty pred poškodením a zlomením.
  • Hydratácia - niektoré laky obsahujú hydratačné zložky, ktoré môžu pomôcť udržiavať nechty hydratované a zabraňovať im vysušovaniu.
  • Vzhľad - lakovanie nechtov môže zlepšiť vzhľad nechtov a pridať im farbu a lesk. To môže byť esteticky príjemné a pomôže vám to cítiť sa viac sebavedomo.
  • Podpora rastu - niektoré laky obsahujú prísady, ktoré tvrdia, že podporujú rast nechtov. Je však dôležité si uvedomiť, že účinky na rast nechtov sú individuálne a môžu sa líšiť v závislosti od každého z nás.
  • Potenciálne negatívne stránky - niektoré laky obsahujú zložky, ako sú formaldehyd, toluén alebo dibutyloftalát, ktoré môžu byť dráždivé pre niektoré osoby a spôsobiť poškodenie nechtov. Týmto zložkám by ste sa mali vyhnúť, ak máte citlivé nechty alebo alergie.

Je dôležité mať na pamäti, že lakovanie nechtov by malo byť vždy robené kvalitnými lakmi a s dodržaním správnych postupov pri odstraňovaní laku. Pravidelná starostlivosť o nechty a ich správna hygiena je nevyhnutná na udržanie zdravých a pekných nechtov.

Ľudia zlými návykmi ničia aj svoje nechty - prečo?

Existuje niekoľko dôvodov, prečo ľudia zlými návykmi ničia svoje nechty. Tu je niekoľko možných vysvetlení:

Stres a nervozita: Ľudia si často hryzú nechty ako spôsob, ako si zmierniť stres alebo nervozitu. Toto môže byť podvedomá reakcia na nepríjemné situácie.

Návykové správanie: Niektorí ľudia majú návyk si hrýzť alebo žuť nechty, ktorý sa stal tak obyčajným, že ho robia automaticky bez toho, aby si to uvedomovali.

Nedostatok starostlivosti: Ak ľudia nevenujú primeranú starostlivosť svojim nechtom, môžu sa lámať, odlupovať alebo rozštiepiť.

Nevhodné praktiky a zlozvyky: Ľudia môžu svoje nechty napríklad používať ako nástroj na otváranie vecí alebo na odstraňovanie nečistôt, čo môže spôsobiť, že sa nechty lámu alebo poškodzujú.

Nutkanie dosiahnuť dokonalosť: Niektorí ľudia si nechty poškodzujú tým, že ich neustále upravujú leštením, brúsením alebo odstraňovaním farby. Toto môže viesť k oslabeniu a poškodeniu nechtov.

Je dôležité si uvedomiť, že zlé návyky môžu mať negatívny vplyv na zdravie a vzhľad nechtov. Ak sa chcete zbaviť týchto zlozvykov, je dôležité identifikovať ich pôvod a nájsť zdravé alternatívy, ako sa starať o svoje nechty.

Aké sú dôsledky zlých návykov?

Zlé návyky môžu mať niekoľko negatívnych dôsledkov pre naše nechty. Niektoré z týchto dôsledkov sú:

Oslabenie nechtov: Ak máte návyk nechať si dlhé nechty, môže to viesť k oslabeniu nechtov a rozštiepeniu. Oslabený necht je náchylný na odlupovanie, zlomenie a ďalšie poškodenie.

Infekcie: Zlými návykmi, ako je odstraňovanie nechtovej kožičky, sa môžete vystaviť riziku infekcie. Otvorené rany v okolí nechtov majú vyššiu pravdepodobnosť infekcie.

Dehydratácia: Dehydratované nechty sú krehké, suché a menej elastické.

Zmeny vo farbe a textúre: Ak ste zvyknutí na časté používanie laku na nechty alebo odstraňovanie laku acetónom, môže to spôsobiť zmeny vo farbe a textúre vašich nechtov. Vaše nechty sa môžu stať žltozelenými a matnými.

Všetky tieto dôsledky zlých návykov môžu mať za následok poškodenie a oslabenie nechtov, čo vedie k nezdravému a nestabilnému vzhľadu. Preto je dôležité starostlivo ošetrovať a udržiavať svoje nechty a vyhnúť sa zlým návykom, ktoré môžu spôsobiť tieto problémy.

Odporúčame aj: Citrusová diéta - schudnite a zároveň posilnite svoj organizmus

polámané nechty

Zdroj: Depositphotos

Doprajte si zdravé nechty - ako na to?

  • Stravujte sa vyvážene a zahrňte do svojho jedálnička potraviny bohaté na biotín, železo, zinok a vitamín E, ako sú napríklad mandle, orechy, zelená listová zelenina a ryby. Tieto živiny pomáhajú posilňovať nechty zvnútra.
  • Udržiavajte svoje nechty čisté a suché.
  • Používajte kvalitné nechtové produkty a vyhýbajte sa lacným nechtovým lakom a umelým nechtom, ktoré môžu vašim nechtom uškodiť. Verte značkám, ktoré sú známe svojou kvalitou a skúsenosťami u používateľov.
  • Aplikujte hydratačný krém na ruky a nechty, aby ste udržali pružné a zdravé nechty. Dávajte pozor na nechty, ktoré vysychajú alebo sa lamú, a aplikujte na ne olej na nechty.

POZOR - opatrne s manikúrou! Môžete si robiť manikúru, ale s mierou. Nadmerné používanie pilníkov alebo agresívne ošetrenie nechtov môže spôsobiť ich oslabenie alebo poškodenie. Neoddeľujte ani neťahajte kožičku okolo nechtov, pretože tým môžete spôsobiť podráždenie alebo infekciu.

  • Pri používaní chemikálií alebo pri kontakte s agresívnymi látkami noste rukavice, aby ste chránili svoje nechty pred poškodením.
  • Ak odstraňujete  lak, používajte acetónový nechtový odstraňovač a aplikujte ho iba na nechtový povrch. Vyhnite sa namáčaniu nechtov v acetóne, pretože to môže viesť k oslabeniu a krehkosti nechtov.

Sledovaním týchto tipov a dodržiavaním zdravých návykov môžete získať zdravé a pevné nechty. Buďte trpezliví, pretože to môže chvíľu trvať, kým sa vaše nechty dostanú do optimálneho stavu.

Ako sa zbaviť zlých návykov?

Na zbavenie sa zlých návykov, ktoré ničia nechty, môžete vyskúšať nasledujúce tipy:

Sledujte svoje zvyky a určite si dôvody prečo máte tieto nezdravé návyky - môže to byť návyk pri stresovaní, nervozite alebo len zvyk z mladosti. Identifikácia dôvodov vám pomôže naladiť sa na odstránenie týchto návykov.

Vybudujte si dobrý návyk - namiesto zlých návykov si vytvorte dobrý návyk starostlivosti o nechty. Napríklad si môžete zvoliť jeden deň týždňa na manikúru alebo si vyhradiť čas na ošetrenie nechtov každý večer (napríklad krémom na nechty a kožičku okolo nechtov).

Používajte kvalitné nechtové produkty - investujte do kvalitných nechtových produktov, ktoré pomáhajú zlepšovať zdravie nechtov a chrániť ich pred zlými návykmi. Existujú napríklad špeciálny lak na nechty s horčíkom, ktorý zabraňuje hrýzaniu nechtov.

Znížte stres - ak sú vaše zlé návyky spojené so stresom, snažte sa nájsť účinné metódy na zvládanie stresu. Môžete sa venovať relaxačným cvičeniam, meditácii, jóge alebo iným aktivitám, ktoré vám pomôžu uvoľniť sa.

Ochraňujte svoje nechty - ak máte tendenciu si poškodzovať alebo ohýbať nechty, používajte napríklad rukavice pri domácej práci, aby ste minimalizovali riziko poškodenia. Noste primerane dlhé nechty a uprednostňujte manikúru, ktorá vám pomôže udržať si ich krásu a súvislosť.

Zistite, čo vás motivuje - hľadajte veci, ktoré vás motivujú zabraňovať týmto nežiaducim návykom. Môže to byť silná motivácia mať pekné nechty, sebadôvera, alebo odmena pre seba, keď úspešne odoláte zlému návyku.

Buďte trpezliví - zbavenie sa týchto návykov môže trvať čas a vyžaduje trpezlivosť. Nechty nebudú obratom dokonalé, ale postupne ich môžete zlepšiť, ak budete zavádzať tieto tipy do svojho života a stále sa im budete venovať.

Zbavenie sa zlých návykov, ktoré poškodzujú nechty, si vyžaduje odhodlanie a disciplínu. Ak ste ochotní venovať tomu čas a úsilie, určite sa vám podarí zlepšiť zdravie a vzhľad svojich nechtov.

Tip pre vás: Najlepšie spôsoby detoxikácie bez prísnych diét a drastických zmien

zničené nechty

Zdroj: Depositphotos

Zdravé návyky pre vaše nechty

  • Vyhnite sa nadmernému používaniu laku na nechty. Chemické látky obsiahnuté v týchto výrobkoch môžu oslabiť nechty a spôsobiť ich lámavosť a rozštiepenie.
  • Upravujte si nechty správne. Používajte kvalitné nechtové pilníky a vyhýbajte sa hrubému odieraniu alebo lámaniu nechtov. Sledujte smer, v ktorom rastú vaše nechty, a nechajte si ich rásť prirodzene.
  • Udržujte sa vyváženú stravu. Zdravá strava bohatá na bielkoviny, železo, vitamíny A, B, C a E, zinok a vápnik môže podporiť rast a pevnosť nechtov. Príklady potravín, ktoré obsahujú tieto živiny, sú ryby, kuracie mäso, mliečne výrobky, vajíčka, mrkva, paprika, paradajky, špenát, mandle, fazuľa a celozrnné obilniny.
  • Dbajte na správnu hydratáciu. Pitie dosť vody je dôležité pre zdravé nechty.
  • Používajte vlažnú vodu na umývanie rúk. Horúca alebo studená voda môže oslabiť nechty a pokožku okolo nich. Vhodná teplota vody je teda vlažná.
  • Vyhnite sa nadmernému noseniu gélových nechtov. Tieto procesy môžu oslabiť prirodzenú štruktúru nechtov a spôsobiť lámavosť a rozšírenie nechtov.
  • Používajte ochranné rukavice pri umývaní riadu alebo manipulácii s čistiacimi prostriedkami. Chemikálie môžu poškodiť nechty a zvýšiť ich krehkosť.
  • Minimálne raz do týždňa používajte hydratačný krém alebo olej na nechty a pokožku okolo nich. Tieto produkty pomáhajú udržiavať nechty hydratované.

Ako na posilnenie nechtových platničiek?

Na posilnenie nechtových platničiek existuje niekoľko jednoduchých a účinných spôsobov. Tu je niekoľko tipov, ako to dosiahnuť:

Zdravá strava - strava bohatá na bielkoviny, vitamíny a minerály je dôležitá pre zdravé nechtové platničky. Zahrňte do svojho jedálnička potraviny ako mliečne výrobky, celozrnné pečivo, ryby, špenát a mrkvu, ktoré sú bohaté na vápnik, biotín a vitamín E.

Dodržiavajte pitný režim - nechty potrebujú dostatočné zásobovanie tekutinou, aby zostali hydratované a pružné. Preto sa uistite, že pijete dostatok vody denne (aspoň 8 pohárov denne).

Vyhnite sa náhlym zmenám teploty - náhle zmeny teploty môžu mať negatívny vplyv na zdravie nechtových platničiek. Preto sa snažte vyhnúť dlhodobému pôsobeniu vody na nechte (napríklad pri umývaní riadu bez rukavíc) a predchádzajte kontaktu s neprimerane horúcou alebo studenou vodou.

Noste rukavice - nielen v zime, ale aj pri práci, ktorá môže poškodiť nechtové platničky, ako je napríklad práca v záhrade alebo umývanie riadu. To pomôže minimalizovať riziko poranenia nechtových platničiek.

Nezanedbávajte svoje nechty - správna starostlivosť o nechty je kľúčová pre ich posilnenie.

Vyhnite sa agresívnym chemikáliám - kontakty s agresívnymi chemikáliami, ako sú napríklad rozpúšťadlá alebo silné čistiace prostriedky, môžu vašim nechtovým platničkám poškodiť. Preto sa pri práci s týmito chemikáliami vždy chráňte vhodnými rukavicami.

Stimulujte rast nechtov - mierne masírujte nechty a nechtové platničky, aby ste zvýšili obeh krvi a stimulovali rast nechtov. Tento proces umožňuje lepšie dopravenie živín k nechtovým platničkám, čo pomáha pri ich posilňovaní.

Pamätajte, že posilňovanie nechtových platničiek je postupný proces a vyžaduje trpezlivosť a pravidelnú starostlivosť.

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE