Najlepšie spôsoby detoxikácie bez prísnych diét a drastických zmien

Začiatok nového roka je najlepší čas na nový začiatok a s tým je spojený aj reštart nášho zdravia. Ukážeme vám, že detoxikácia organizmu nemusí byť stále extrémna a šoková pre naše telo. 

Poďme sa spoločne zamerať na osvojenie si udržateľne prirodzených návykov, vďaka ktorým očistíte svoj organizmus a budete sa cítiť vo svojom tele lepšie a mladšie. Ste z tých, ktorí majú obavy z drastických diét a detoxikácií? Teraz vám prezradíme jednoduché spôsoby detoxikácie organizmu, ktoré naštartujú život vo vašom tele. 

Čo je vlastne detoxikácia organizmu, ako prebieha a ako telu pomôže?

Detoxikácia organizmu je proces, ktorým sa telo snaží odstrániť toxíny, škodlivé látky a odpadové látky, ktoré sa v tele nahromadili v dôsledku vonkajších faktorov alebo nezdravého životného štýlu. Očista organizmu je veľmi dôležitá, pretože zlým životným štýlom zaťažujeme orgány, ktoré si následne nedokážu plniť svoju funkciu správne. Zdravá strava, vhodné výživové doplnky, vitamíny a minerály sú kľúčovou cestou, ako očistiť svoje telo, myseľ a ducha. 

Detoxikácia organizmu môže pomôcť tým, že:

  • zlepší funkciu pečene a obličiek,
  • zvýši imunitný systém a schopnosť tela bojovať proti infekciám,
  • podporí tráviaci systém a zlepší absorpciu živín,
  • zmierňuje záťaž na telo a znižuje zápal,
  • zlepšuje energetickú úroveň a celkový pocit pohody,
  • znižuje telesnú váhu

Zaujímavé: Citrusová diéta - schudnite a zároveň posilnite svoj organizmus

Spôsoby detoxikácie organizmu

Revitalizovať svoje telo, zvýšiť hladinu energie a cítiť sa zdravšie môžete aj za pomoci týchto zmien životného štýlu. Práve malé a trvalé zmeny vedú k výraznému zlepšeniu vášho zdravia a životnému štýlu.

1. Hydratácia tela

Hydratácia tela je jednou z najdôležitejších a najefektívnejších spôsobov detoxikácie organizmu. Udržať svoj organizmus hydratovaný dopomáha vylučovať toxíny a škodlivé látky z tela a podporuje rôzne telesné funkcie.

Odporúča sa denne vypiť až 8 pohárov vody alebo bylinných čajov, ktoré nám ponúkajú lepšiu chuť a zdravotné výhody. Výživové doplnky, ako detoxikačný čaj alebo bylinky na detoxikáciu, sú tiež skvelou voľbou a na trhu máte veľké množstvo na výber. Dostatočný a pravidelný pitný režim je skvelá podpora detoxikácie organizmu. 

Vyskúšaj: Mikrozelenina. Vypestujte si vitamíny na parapete

Najlepšie spôsoby na detoxikáciu

Zdroj: Depositphotos

2. Obmedzenie kofeínu

Očistná kúra môže začať aj obmedzením kofeínu. Aj napriek tomu, že šálka dobrej kávy nám dodá energiu, nadmerná konzumácia nie je vhodná pre náš organizmus a telo. Spôsobuje dehydratáciu a zbavenie tela toxínov je o niečo ťažšie.

Namiesto toho nahraďte kofeín zeleným čajom alebo skúste populárnu alternatívu čaju yerba mate. Počas detoxikácie nie je nutné vzdať sa úplne kofeínu, ale ak patríte medzi tých, ktorí pijú viac ako 4 šálky denne, kávu určite obmedzte. 

Najlepšie spôsoby na detoxikáciu

Zdroj: Depositphotos

3. Nepite alkohol a vyhýbajte sa aj červenému vínu

Vplyv alkoholu môže mať výrazný vplyv na detoxikáciu organizmu a závisí aj od množstva alkoholu, ktorý skonzumujete. Časté pitie alkoholu zaťažuje pečeň a obličky, dehydratuje organizmus a narúša aj stravovacie návyky.

Okrem toho znižuje aj imunitu, ktorá by mala byť počas detoxikácie organizmu neporušená. Aj napriek propagovaných výhod červeného vína, dbajte na minimálne množstvo počas detoxikácie. 

Prečítaj aj: Uhorková, citrónová, rascová - vieme, ktorá VODA je najlepšia NA CHUDNUTIE

Najlepšie spôsoby na detoxikáciu

Zdroj: Depositphotos

4. Žiadny cukor

Umelé sladidlá a rafinovaný cukor dokážu spôsobiť vo vašom tele zmätok a spomalenie metabolizmu. Nadmerná konzumácia cukru už vo všeobecnosti prispieva k zápalom, zhoršuje mikroflóru, zaťažuje pečeň a obličky a vytvára oxidatívny stres.

Siahajte po prírodných sladidlách ako je med alebo javorový sirup, ale dávajte si pozor aj na skryté cukry v potravinách. Verte, že vaše telo vám za znížený príjem jednoduchých cukrov poďakuje.

Odporúčame: Najzaujímavejšie diéty celebrít, ktoré naozaj fungujú!

Najlepšie spôsoby na detoxikáciu

Zdroj: Depositphotos

5. Vylúčte predpripravené potraviny a polotovary

Takéto potraviny obsahujú chemické prísady, konzervačné látky, nezdravé tuky, umelé farbivá a látky, ktoré spôsobujú hromadenie toxínov v tele a negatívne ovplyvňujú detox tela. Majú vysoký obsah soli a nízku výživovú hodnotu.

Zamerajte sa skôr na potraviny bohaté na živiny, ako je ovocie, zelenina, chudé bielkoviny a celozrnné výrobky, aby ste dodali telu základné živiny. 

Bude vás zaujímať: Ako si vybrať kvalitné výživové doplnky

Najlepšie spôsoby na detoxikáciu

Zdroj: Depositphotos

6. Cvičte

Extrémne silný detoxikačný nástroj. Hrá dôležitú úlohu pri detoxikácii tela. Cvičením odstraňujete toxíny cez pokožku a stimulujete celkový krvný obeh a dokonca zlepšuje aj spánok. Skrz potenie odstraňujete škodlivé látky z tela von. Pravidelná fyzická aktivita môže posilniť aj imunitný systém, čo pomáha organizmu bojovať proti vonkajším toxínom a infekciám.

Pravidelné cvičenie zvyšuje metabolizmus, zlepšuje tráviacu činnosť, redukuje stres a podporuje činnosť obličiek a močového systému. Nájdite si aktivitu, ktorá vás bude baviť, či už to je beh, joga, tanec alebo klasická posilka a urobte si z toho dennodennú rutinu.

Tip pre vás: Viete, ako často cvičiť a ako dlho, aby ste dosiahli skvelú formu?

Najlepšie spôsoby na detoxikáciu

Zdroj: Depositphotos

7. Jedzte vlákninu

Zahrnutie potravín bohatých na vlákninu do vášho jedálnička pomôže lepšie tráviť a stimulovať odstraňovanie odpadu z tela. Absorbuje vodu a zväčšuje objem stolice, čo umožňuje ľahšie a efektívnejšie odstraňovanie toxínov.

Okrem toho stabilizuje hladinu cukru v krvi, zlepšuje funkciu pečene a má probiotický účinok. Strukoviny, ovocie, zelenina, orechy a semená sú skvelým zdrojom vlákniny a prispejú aj k zdravému črevnému mikrobiómu.

Vyskúšaj: RECEPT: Špenátové pirohy s lososom a parmezánom z Pečie celé Slovensko

Najlepšie spôsoby na detoxikáciu

Zdroj: Depositphotos

8. Spánok

Spánok je jedným z kľúčových detoxikačných procesov organizmu. Správne by ste mali spať 7 až 9 hodín denne každú noc, aby vaše telo malo dostatočný čas na regeneráciu. Vedeli ste, že počas spánku dochádza k obnove buniek, vrátane tých, ktoré sú zodpovedné za detoxikáciu.

V priebehu hlbokého spánku sa zvyšuje tok mozgového moku, čo umožňuje odstraňovanie toxických a škodlivých látok. Veľmi dôležitá je aj regulácia hormónov, ktoré ovplyvňujú detoxikáciu organizmu. Nastavte si svoju spánkovú rutinu a vytvorte si pohodlné prostredie na spánok a relax. 

Zaujímavé: Je pálenie kalórii sexom účinnejšie než pri športe? Výskumy hovoria jasne!

Najlepšie spôsoby na detoxikáciu

Zdroj: Depositphotos

9. Zmena reakcie na stres

Chronický stres môže zabrániť schopnosti vášho tela účinne sa detoxikovať. Osvojte si techniky zvládania stresu, ako je meditácia, hlboké dýchanie (odporúčame Wim Hoffa) alebo zapojenie sa do aktivít, ktoré vám pomáhajú vytvoriť si odolnejšie myslenie a odpútať pozornosť od rušivých podnetov. 

Najlepšie spôsoby na detoxikáciu

Zdroj: Depositphotos

Top 10 podporných potravín na detoxikáciu tela

  1. Brokolica - obsahuje vlákninu, vitamín C a glukorafanín
  2. Červená repa - obsahuje betain
  3. Citrón - obsahuje vitamín C, podporuje produkciu enzýmov
  4. Cesnak - obsahuje síru, ktorá je dôležitá pre tvorbu glutationu, antioxidantov
  5. Kurkuma - obsahuje kurkumín, ktorý má protizápalové a antioxidantové vlastnosti
  6. Špenát - obsahuje chlorofyl, ktorý pomáha pri odstraňovaní ťažkých kovov a iných toxinov a škodlivých látok
  7. Avokádo - obsahuje glutatión, antioxidant, ktorý pomáha pri detoxikácii organizmu
  8. Jablko - obsahujú vlákninu a pektín
  9. Brusnice - obsahujú antioxidanty a vitamín C
  10. Cibuľa - obsahuje síru a alicín, látky, ktoré podporujú detoxikáciu organizmu
0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE