Neviete si nájsť polohu počas spánku? Tieto 2 polohy majú priaznivý vplyv na vaše zdravie!

Snažíte sa zaspať a nejde to? Celú noc sa prevaľujete a nevyhovuje vám ani jedna poloha? Patríte medzi tých, ktorý sa ráno budia dolámaní a večne nevyspatý? Tak ste na správnom mieste. Správna poloha počas spánku totižto rozhoduje o kvalite dňa. Odborníci nám prezradili, ktorá poloha je najlepšia na spanie. 

Existuje najlepšia poloha na spanie? Odpoveď je áno určite! Dokonca máme až 2 polohy na spanie, ktoré odborníci odporúčajú. Ak máte práve vy problémy so spánkom a nemôžete v noci zaspať, máte ráno bolesti krku, čítajte ďalej. 

Aká je správna poloha pri spánku?

Výskumy ukazujú, že každým rokom trpí čoraz viac ľudí nespavosťou, poruchami spánku, bolesťami chrbtice atď. Kvalita spánku je nevyhnutná pre náš život, preto je dôležité spať v polohe, ktorá je pohodlná a priaznivá pre zdravie. National Sleep Foundation hovorí o tom, že väčšina z nás spí v polohe plodu tzv. embryonálna poloha (poloha nenarodeného dieťaťa v bruchu matky). 

Najlepšia poloha na spanie - Poloha na boku

Toto je poloha pre zdravý spánok. Ak práve táto poloha je pre vás tá najobľúbenejšia, existuje spôsob ako si ju vylepšiť ešte viac! Svoje telo narovnajte čo najviac a medzi kolená si dajte vankúš. Práve týmto trikom predídete zaťaženiu bedier. 

Prečítaj aj: Ako na zdravý spánok po pôrode? Vytvorte si rutinu a nechajte si pomôcť

Rozdiely medzi spánkovými polohami - aké sú jednotlivé polohy a aká je najlepšia poloha pre chrbticu?

Existujú základné spánkové polohy, pri ktorých je chrbtica v rôznych pozíciách.

Medzi najčastejšie základné polohy pri spánku patria:

  • Poloha na chrbte: Chrbtica je rovno natiahnutá a podopretá matracom. Táto poloha umožňuje správnu polohu chrbtice a minimalizuje tlak na krčnej a bedrovej oblasti. Je to považované za najlepšiu polohu pre chrbticu.
  • Poloha na boku: Pri tejto polohe je časť chrbtice vyrovnanejšia ako pri polohách na brušku alebo na chrbte. Pre správnu podporu chrbtice je dôležité použiť správny vankúš a matrac. Spanie na pravom boku alebo na ľavom boku - výber je už na vás.
  • Poloha na brušku: Táto poloha môže spôsobiť nadmerný tlak na chrbticu a krčnú oblasť, čo môže viesť k bolestiam chrbta. Nie je považovaná za najlepšiu polohu pre chrbticu.

Vhodná poloha počas spánku pre chrbticu je poloha na chrbte, pretože umožňuje správnu polohu chrbtice a minimalizuje tlak a napätie na chrbtových svaloch a kĺboch. Ak trpíte bolesťami chrbta, je odporúčané spať na tvrdom matraci a s vankúšom, ktorý podporuje krčnú oblasť a udržuje chrbticu v prirodzenej polohe. Správna poloha rozhoduje aj o kvalite spánku.

Prečo správna poloha rozhoduje o kvalite spánku?

Správna poloha spánku je dôležitá pre kvalitu spánku, pretože ovplyvňuje zdravie chrbtice, dýchanie, obeh krvi a celkový komfort počas spánku. Nesprávna poloha spánku môže spôsobiť bolesti chrbta, krčnej chrbtice, horšie dýchanie a narušiť prirodzený rytmus spánku. Preto je dôležité zvoliť si správnu polohu spánku, kde sú chrbtica a hlava v jednej rovine, tela sú správne podopreté a dýchanie nie je obmedzené.

Takto môžeme zabezpečiť kvalitný a zdravý spánok, ktorý nám poskytne potrebnú obnovu a energiu pre ďalší deň.

Správna poloha na spanie = kvalitný spánok na ľavom boku

Ďalšou zaujímavou vecou o ktorej ste možno nevedeli je, že najzdravší spánok je na ľavej strane, s pokrčenými nohami a vankúšom medzi nohami. Verte, že je priaznivá pre vašu chrbticu a celkové zdravie a dokonca zabráni aj chrápaniu. 

Je vhodný aj pre tehotné ženy, pretože zlepšuje prekrvenie maternice a placenty. Zaužívajte si túto polohu ako rutinu počas spánku a zdravotné problémy, ktoré máte s chrbticou sa postupne zlepšia a možno sa ich aj zbavíte natrvalo. 

Tip pre vás: Ako často prať posteľnú bielizeň? Toto je vhodný interval!

Priaznivé polohy počas spánku

Zdroj: Depositphotos

Aká poloha je nevyhovujúca počas spánku?

Spanie na bruchu

Nie všetky polohy počas spánku sú vyhovujúce a zdravé. Najhoršia poloha, v ktorej môžete spať, je podľa National Sleep foundation poloha na bruchu (žalúdku). Aj keď táto poloha vie zmierniť chrápanie, vyvíja obrovský tlak na svaly a kĺby, čo spôsobuje následnú bolesť a dokonca aj znecitlivenie. Zaťažuje kríže, krk a vo všeobecnosti celú chrbticu.

Správna poloha na bruchu:

Ak je pre vás problém zaspať v inej polohe, použite vankúš na zlepšenie dýchania. 

Bude vás zaujímať: Biofilický dizajn: Ako ho zakomponovať do interiéru a aký vplyv má na človeka?

Priaznivé polohy počas spánku

Zdroj: Depositphotos

Spanie na chrbte

Ďalšia poloha, ktorá vám môže spôsobiť ťažkosti, je spánok na chrbte. Spánok na chrbte môže zhoršiť apnoe a má vplyv aj na chrápanie. Nuž ak patríte medzi nechrápačov, podľa National Sleep Foundation je pre vás dobrá aj táto poloha. 

Na chrbte spí len 8% ľudí. Správna poloha chrbtice počas spánku znižuje tlak na hlavu, chrbticu a krk. Správnym vyvýšením hlavy zabránite refluxu kyseliny a toto je veľmi dobrý typ pre rodičov, ktorí majú novorodencov a malé detičky. 

Vyskúšajte: TOP 19 - domáce masky na vlasy pre rýchly rast, hodvábnu jemnosť, krásnu farbu a zdravie

Priaznivé polohy počas spánku

Zdroj: Depositphotos

Spanie v klbku

Najmenej vhodnou polohou pri spaní je tzv. embryonálna poloha. Schúlením sa do klbka, tým že pritiahnete kolená a bradu dostáva váš chrbát zabrať. Kvôli tejto polohe následne vznikajú bolesti krku a chrbtice, zvýšená tvorba vrások a boľavé prsia.

Kvalitu spánku ovplyvňuje aj vankúš a matrac

Odporúčame vám investovať aj do kvalitného matraca a vankúša, pretože aj to vašu kvalitu spánku ovplyvňuje! Obe tieto veci musíte prispôsobiť polohe svojho spánku. Čo sa týka matraca, rozhodujúcim faktorom je jeho tvrdosť. Tú musíte prispôsobiť práve vašej polohe počas vášho spánku:

  1. Spanie na chrbte - mäkký matrac a vyšší stredne mäkký vankúš
  2. Spanie na boku - veľmi tvrdý matrac a vyšší, pevnejší vankúš
  3. Spanie na bruchu - tvrdý matrac a mäkký, nižší vankúš

V prípade ak striedate polohy počas spánku, zvoľte zlatú strednú cestu. 

Prečítaj aj: Ako zatočiť s vráskami? Máme pre vás užitočné rady a jeden SKVELÝ TIP!

Priaznivé polohy počas spánku

Zdroj: Depositphotos

Rada pre vás na záver:

Nevyskakujte ráno z postele! Dávajte pozor aj nato, ako ráno vstávate z postele. Po zobudení je správne vstávanie cez bok. Otočte sa na bok, odrazte sa rukou a obidve nohy spúšťajte dole.  Aplikujte si tieto správne polohy pre zdravý spánok a zlepšite si tým kvalitu spánku. 

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE